Jak jsem marmeládu vařila
Marmeládu máme doma oblíbenou, jen jsme trochu zmlsaní, protože od mých dětských let jí u nás vařila každý rok mamka. Nikdy (jen zřídkakdy, abych byla přesnější), jsme jí nekupovali. Od mamky byla vždycky nejlepší, to je jasná věc.

Jak jsem začala pronikat do tajů zdravějších, respektive přirozenějších komodit, dospěla jsem až k vaření marmelády své. A kupodivu, je to extrémně jednoduché, zvládne to i úplný laik.

A o to mi jde, aby to pro vás nebyla žádná věda!

Na poslední chvíli jsem se rozhodla, že udělám i hokus pokus a do jedné místo cukru dám datlový sirup, který jsem doma měla, další jsem vařila s mátou a přidala skvělý citrónový esenciální olej Just https://www.justnahrin.cz/produktove-rady/etericke-oleje/citronovy-olej a tu největší várku jsem nechala jako klasiku. Pro případ, že ty dvě předešlé by se nedaly jíst.

No a tady už slíbené recepty!

Jahodová marmeláda s mátou a citronovým olejem

Co budete potřebovat?

  • 1 kg jahod
  • 300g třtinového cukru
  • Hrst máty
  • ½ balíčku přírodního pektinu nebo agar
  • Do hotové marmelády 3-4 kapky citronového oleje

Postup:

Jahody zbavíte stonku, očistíte, dáte do hrnce a pomačkáte šťouchadlem na brambory.

Pomalu přivedete k mírnému varu, mačkáte, popřípadě rozmixujete ponorným mixérem, pokud chcete mít marmeládu hladkou. Pomalu vaříte, asi deset, patnáct minut a sbíráte pěnu. Cukr smícháte s agarem nebo přírodním ovocným pektinem a poté vsypete do jahod. Mícháte, necháte rozpustit a vaříte zase asi 10 – 15 minut. Poté odstavíte, přidáte citronový olej, promícháte a plníte do skleniček, které jsou dobře omyté a předehřáté cca na 50st v toubě. Kraj a víčko ještě otřete alkoholem, zavřete a obrácené je nechejte vychladnout.

Jahodová marmeláda s datlovým sirupem

Co budete potřebovat?

  • 1kg jahod
  • 100ml datlového sirupu
  • ½ balíčku přírodního ovocného pektinu nebo agar

Postup:

Ten je stejný, jen místo cukru přilijete datlový sirup. Vaří se stejně dlouhou dobu.

Marmeláda je mírně tmavší, kvůli barvě sirupu.

Jahodová marmeláda – classic

Co budete potřebovat?

  • 4kg jahod
  • 1200 g třtinového cukru (cca 300g na 1kg jahod)
  • 11/2 balíčku přírodního ovocného pektinu nebo agar

Postup:

Opět stejný. Nezapomeňte zase cukr promíchat s pektinem a poté teprve do jahod vmíchat.

Pokud se marmeláda nepřevaří, zůstává krásně červená, netmavne.

Ještě jedno upozornění. Pokud byste chtěli použít jiný než citrónový olej od Justu, nedělejte to!! Jediný tento můžete požít vnitřně, neobsahuje žádné jiné látky než je éterický olej